Рада Європи
Посилення доброго демократичного
врядування і cтійкості в Україні

Офіс Ради Європи в Україні:
вул. Іллінська, 8, 7-й під'їзд,
м. Київ, Україна, 04070
тел.: +380.44.303.99.16, +380.44.425.60.01

Рада Європи Посилення доброго демократичного
врядування і cтійкості в Україні

Новини

ІХ Всеукраїнський форум місцевого самоврядування у Львові

27 Вересня 2022

Рада Європи, в рамках Програми «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні», долучилась до щорічного ІХ Всеукраїнського форуму місцевого самоврядування у Львові. Подія відбулась 21-22 вересня 2022 року у гібридному форматі.

Цьогорічний форум став важливим майданчиком для обговорення актуальних питань зміцнення місцевого самоврядування в контексті поточної широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України та процесів європейської інтеграції.

Під час заходу відбулись обговорення за наступними тематичні напрямами:

  • Стратегія та повноваження місцевих влад під час війни;
  • Фінансування та економічний розвиток громад в умовах війни;
  • Стійкість та відбудовоздатність громад. Енергетична безпека;
  • Служба в органах місцевого самоврядування;
  • Як міста допомагають українцям в умовах війни;
  • Роль агломерацій в умовах війни і повоєнної відбудови.

Крім того в рамках форуму була проведена публічна дискусія «Війна як стрес-тест для місцевого самоврядування» з Секретарем Ради національної безпеки і оборони України Олексієм ДАНІЛОВИМ.

Вітаючи аудиторію події, Голова Офісу Ради Європи в Україні, Представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи Стен НЬОРЛОВ наголосив на непохитній підтримці Радою Європи суверенітету і територіальної цілісності України. Він запевнив у подальшому сприянні з боку Організації продовженню реформ у частині забезпечення верховенства права, захисту прав людини та демократичного врядування в Україні. Очільник Офісу Ради Європи зокрема наголосив, що реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади має бути завершена, адже вона вже довела свою ефективність. «Тому Рада Європи підтримуватиме українських партнерів в їхньому поступі у впровадженні Європейської хартії місцевого самоврядування і неухильно в своїй роботі дотримуватиметься принципу «нічого про місцеве самоврядування без місцевого самоврядування», – зазначив пан Ньорлов.

Місцеві консультанти Ради Європи Маркіян ДАЦИШИН та Мирослав КОШЕЛЮК модерували панельні дискусії щодо згуртованості громад та розвитку агломерацій відповідно. Вони нагадали про існуючі кращі практики та ініціативи у цих сферах та підтримку Ради Європи, зокрема грантову програму зі зміцнення місцевої економіки та доброго врядування, правову експертизу попередніх версій законопроектів з питань агломерацій (CEGGLEX(2020)3_UKR та CELGR_LEX(2017)3), а також Рекомендації стосовно формування політики з питань Плану відновлення місцевого самоврядування від наслідків війни (CEGG/PAD(2022)3).

За підсумками форуму планується  ухвалення резолюції.

Форум було організовано КУ «Інститут міста» Львівської міської ради у партнерстві з Міністерством розвитку громад та територій України, Фондом Ганса Зайделя,  Львівським регіональним відділенням Асоціації міст України, Шведсько-Українським проєктом «Підтримка децентралізації в Україні», ЛКП «Львівське конференц-бюро», Українським католицьким університетом; Рада Європи долучилась до співорганізації форуму через Програму «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

Участь у заході взяли понад 150 оффлайн та понад 2000 онлайн учасників та учасниць, серед них голова парламенту Руслан СТЕФАНЧУК, Міністр розвитку громад і територій Олексій ЧЕРНИШОВ, міські, селищні та сільські голови, представники та представниці громадських асоціацій, асоціацій місцевого самоврядування, студентства та експертного середовища.